Eerstejaars studenten Facility Management bedenken circulaire oplossingen

Van het afschaffen van geplastificeerde koffiebekertjes tot recyclebare golfballen en integraal waterbeheer: alle mogelijke vormen van circulair ondernemen kwamen aan de orde tijdens de presentaties van 100 eerstejaars studenten Facility Management. Eerstejaars studenten Facility Management bedenken circulaire oplossingenVoor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van docent Petra Hillenius presenteerden zij hun concrete ideeën voor bedrijven en organisaties om de principes van een circulaire economie toe te passen.

Enkele voorbeelden van de circulaire oplossingen die de studenten hebben bedacht zijn: Een app voor mbo-studenten van het Graafschap College. Wanneer zij afval weggooien in de daartoe bestemde bakken, registreert deze app of het scheiden goed gaat. Met de punten die de studenten hiermee behalen, krijgen ze korting in de schoolkantine! Intratuin kan eenvoudig besparen door het regenwater op de daken van de kassen op te vangen en te gebruiken voor de planten in de kassen. Van die besparing kunnen ze regentonnen meegeven aan klanten die meer dan € 250,- besteden. Zo wordt het effect nog groter!

Heel goed scoorde de groep die een idee ontwikkelde om een eind te maken aan alle wegwerpflesjes en blikjes binnen Saxion. Een systeem van hervulbare flesjes in automaten met diverse dranken in combinatie met een statiegeldsysteem maakte indruk. Een tiental externe deskundigen met o.a. Harry Webers (CleantechRegio), Eddy Tulp (Saxion) en Dick Glaser (Living Green) waren door CIRCLES uitgenodigd om de ideeën te beoordelen op haalbaarheid, innovativiteit en bijdrage aan duurzaamheid. Het panel was onder de indruk. Niet alle ideeën waren al financieel goed onderbouwd (daar was ook de tijd niet voor), maar alle ideeën scoorden hoog op hun bijdrage aan een duurzame onderneming.

Post a comment